Cum a pierdut Radu Mazăre acțiunile municipalității la Portul Constanța

Pe zi ce trece, Radu Mazăre pierde tot mai mult teren și sprijin politic, sub guvernul Victor Ponta baronul local primind cele mai grele lovituri de până acum. Cu toate acestea, într-un mod aproape caraghios, Mazăre se așteaptă să fie salvat tot de către Victor Ponta, în ciuda faptului că sub această guvernare atât el cât și prietenii săi au devenit țintele procurorilor anticorupție. Joia trecută, Mazăre a încasat cu succes și ultima lovitură, acțiunile deținute de Consiliul Local la Administrația Portului Constanța urmând să reintre în portofoliul Ministerului Transporturilor, după ce Curtea Constituțională a decis că Legea 216 din 2008 este neconstituțională.

Încă din anul 2004, gașca lui Mazăre plănuia să pună mâna pe administrația Portului Constanța. În sensul acesta, la începutul lui 2005, prin intermediul trustului local de presă Telegraf-TV Neptun, Radu Mazăre a declanșat o campanie agresivă de manipulare. Astfel, în buletinul de știri transmis pe 11 Martie 2005 de postul TV Neptun se afirma că “două treimi din populația orașului muncește pe platformele portuare”.

Dacă o “treime” înseamnă “fiecare dintre cele trei părți egale în care se împarte un întreg” rezultă că 189.248 de cetățeni ar lucra în Portul Constanța, fapt ireal și aberant. Cu această ocazie, Nicolae Nemirschi, viceprimar la momentul respectiv, a ținut să sublinieze “legătura portului cu orașul” precum și necesitatea implicării adminsitrației locale în “dezvoltarea portului”. Vizualizați mai jos Imagini de arhivă inedite, ștrile TV Neptun din 11 Martie 2005.

Până acum Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA a fost deținută de statul român prin Ministerul Transporturilor acționar cu 60%, Fondul Proprietatea (Franklin Templeton) care are în portofoliu 20% și Primăria Constanța prin Consiliul Local al Municipiului Constanţa acționar cu 20% din capitalul social.

Consiliul Local al Municipiului Constanţa a devenit acționar la CN APM în anul 2008, atunci când, Parlamentul României a adoptat Legea 216 din 24 Octombrie 2008 prin care s-a decis “transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa către Consiliul Local al Municipiului Constanţa. Această mișcare a fost posibilă sub Guvernul Tăriceanu, printr-un protocol semnat de Consiliul Local Constanța cu Ministerul Transporturilor în perioada în care funcția de ministru al transporturilor era ocupată de liberalul Ludovic Orban.

După ce pe 24 Aprilie primarul Radu Mazăre a trimis prin poștă tuturor locuitorilor municipiului Constanța o “epistolă” prin care le cerea acestora să semneze pentru “descentralizarea Portului Constanța”, lucrătorii portuari au organizat un protest solicitând blocarea demersului. Prin această manevră Mazăre dorea ca Ministerul Transporturilor să transfere încă 13% din capitalul CN APM către Consiliul Local, banii obținuți astfel urmând conform primarului, să fie utilizați la subvenționarea întreținerii constănțenilor cu venituri mici. În perioada 19-29 Mai protestele sindicatelor portuare au scos în stradă câteva mii de lucrători, aceștia solicitând printre altele și “desfințarea Republicii Mazăre”.

Lucrurile nu s-au oprit aici, iar pe 9 Septembrie, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a atacat la Curtea Constituțională a României chiar Legea 216 din 2008 prin care Consiliul Local Constanța primise cu titlu gratuit 20% din CN APM. După o lună de zile, pe 16 Octombrie, membrii Curții Constituționale au decis cu unanimitate de voturi că dispozițiile legii 216 privind transmiterea pachetului de 1,3 milioane de acțiuni deținute de stat la Administrația Porturilor Maritime sunt neconstituționale. Și astfel, nu doar că nu s-au mai obținut 13% în plus, dar Consiliul Local al Municipiului Constanța a pierdut și pachetul de 20% primit în 2008.

Mazăre: "Dacă nu va câștiga Ponta, nu o să le mai vedem !"

După aflarea veștii Mazăre a admis că “decizia Curții este corectă, pe formă” dar nu a știut să spună dacă legea din 2008 va fi modificată în etapa următoare: “Le-am pierdut, nu știu dacă o modificăm, depinde cine câștigă, depinde dacă mai există voință politică să le recuperăm și să luăm în plus și cele 13%, sau nu. Această chichiță a fost găsită de către ACL (Alianța Creștin Liberală) și dacă ei vor avea președinte, nu vom mai vedea niciodată acțiunile. Dacă iese Elena Udrea, nici atât. Dacă nu va câștiga Ponta, nu o să le mai vedem”.