Tăcerea mieilor din Portul Midia. Exportul de animale controlat de “firme acoperite”

Eșuarea navei „Queen Hind” din noiembrie anul trecut, eveniment în urma căruia peste 14.600 de oi au murit înecate, avea să aducă în atenția opiniei publice internaționale atât comerțul cu animale vii realizat de România pe relația cu Orientul Mijlociu, dar mai ales modul în care este gestionată această activitate în Portul Midia.

Ancheta demarată de Ministerul Transportului în vederea elucidării sinistrului, dar și investigațiile presei locale din ultimele luni, prezintă similitudini incontestabile între modul de operare al acestei nave și operațiunile rețelelor de contrabandă transfrontalieră.

Așa cum avea să se afle tocmai pe 2 februarie, nava „Queen Hind” are construite punți suplimentare, care nu apar în cargoplanul depus inițial la Căpitănia Portului Midia. Informația a fost oferită presei de Gabriel Valentin Comănescu, administratorul consorțiului de firme plătit generos de statul român prin C.N. APM SA pentru a scoate nava la suprafață:

“Sunt punți încărcate și nedeclarate. E problema autorităților să le găsească, de ce au fost încărcate, și de ce nu au fost în cargoplan. Cred că e un mare semn de întrebare” a afirmat Comănescu.

Portul Midia este controlat prin firme cu acțiuni la purtător

Singura bază de pe teritoriul României autorizată la nivelul Comisiei Europene pentru exportul de animale vii se află în Portul Midia, și este administrată de o societate deținută cu acțiuni la purtător.

Firma se numește MIDIA INTERNATIONAL SA – Năvodari și administrează “singurică” terminalul comercial din portul cu același nume, platforma sa de operare fiind întinsă pe nu mai puțin de 177.626,90 m2. Aceste 17 hectare de zonă portuară, sunt exploate în baza unui “contract multianual” semnat cu Administrația Porturilor Maritime Constanța. Discutăm de 4 dane portuare ce pot încărca 4 nave maritime simultan, cu un flux logistic ce permite ambarcarea a nu mai puțin de 28 000 de capete ovine și 2 000 de capete taurine în același timp.

Înființată tocmai în 1992, societatea MIDIA INTERNATIONAL SA face parte dintr-un grup de societăți, fiind deținută în proporție de 93% de PRODEXPORT LOGISTICS SA, care este deținută mai departe, ce să vezi, nu de acționari la vedere ci prin acțiuni la purtător.

Cu alte cuvinte, proprietarii acestei firmei sunt anonimi, întrucât conform legislației românești, până anul acesta, firmele cu acțiuni la purtător n-au fost obligate să-și declare adevărații proprietari, acțiunile lor fiind transmisibile prin simplă tradițiune, adică din mână-n mână.

Este normal oare ca singura poartă a României pentru exportul de animale vii, aflată la Midia, să fie în administrarea unei societăți care-și ține ascunși acționarii?

Dar poate n-ar trebui să fim surprinși, având în vedere că MIDIA INTERNATIONAL SA – Năvodari este descendenta directă a fostei întreprinderi de comerț exterior I.S.C.E. „PRODEXPORT” București, devenită ICE „PRODEXPORT” și-n final, după 1989, transformată prin HG 1320 din 21 decembrie 1990 în „PRODEXPORT” SA cu sediul în Strada Cpt. Walter Mărăcineanu nr. 1-3, Sector 1, acolo unde funcțioanse și vechea întreprindere de comerț exterior până în 1989 alături de ICE FructExport.

Întreprinderea a prins zorii capitalismului în organigrama Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, iar prin noul ei STATUT, publicat în Mof. nr. 280 din 09 ianuarie 1991, are ca obiect de activitate “efectuarea în țară și străinătate de activități comerciale cu ORICE FEL DE MĂRFURI, în principal cu mărfuri agroalimentare, inclusiv animale vii, cereale, băuturi, furaje, medicamente de uz veterinar, vitamine, biostimulatori etc.”

Prin același document oficial, guvernul permitea societății să-și deschidă “sucursale, filiale, reprezentanțe, agenții, în țară și străinătate. Și nici nu se putea altfel deoarece, PRODEXPORT avea deja trei firme mixte funcționale în exteriorul țării, înființate de fostul guvern comunist înainte de 1989, după cum urmează:

  • „Atalanta (UK)” Limited – Londra (aprobată prin Decretul Consiliului de Stat nr. 24/1980),
  • „Prodabi Trading Company” – Abu-Dhabi, Emiratele Arabe Unite (aprobată prin Decretul Consiliului de Stat nr. 364/1980)
  • „Faro International” SAL – Beirut, Liban (aprobată prin Decretul Consiliului de Stat nr. 220/1981).

Pe lângă cele trei reprezentanțe externe, PRODEXPORT-ului i-a mai fost adăgată, prin Hotărărea de Guvern Nr. 1276 din 8 decembrie 1990, publicată în Mof. 111 din 28 mai 1992, firma mixtă „Promox” GmbH, rezultată din asocierea „Prodexport” cu societatea germană „Alexander Moksel” AG, din Buchloe, RFG.

MIDIA INTERNATIONAL descendenta ICE PRODEXPORT

Ei bine, cu doar trei luni de zile înainte, pe 19 februarie 1992, fusese înființată și MIDIA INTERNATIONAL SA din Năvodari, firmă la care PRODEXPORT SA a devenit acționar, dar nu direct, ci prin intermediul tentaculei sale libaneze din 1981, adică prin „Faro International” SAL – Beirut.

Situația acționariatului a rămas similară pentru mult timp, având în vede că la nivelul anului 2008, compania libaneză „Faro International” încă era acționar la MIDIA INTERNATIONAL, așa cum reiese din Hotărârea AGA din 19 februarie 2008 a SC PRODEXPORT SA – București, în care se specifică negru pe alb că “singura activitate a FARO este cea de acționar la societatea MIDIA INTERNATIONAL.

Vă vine să credeți sau nu, toate aceste firme înființate înainte și după schimbarea de regim din 1989, au ajuns să fie administrate de aceeași persoană. Este vorba de Constantin Daniel Moraru, născut în 1968, în comuna Olteni, județul Teleorman.

Teoretic, din poziția de administrator, acest domn face managementul și la MIDIA INTERNATIONAL din Portul Midia, și la PRODEXPORT SA – București, iar la nivelul lui 2008, tot el era delegat să reprezinte și interesele firmei libaneze „FARO INTERNATIONAL” S.A.L. (acționarul Midia International SA).

Având în vedere cele deja prezentate, orice om de bun simț s-ar întreba probabil de ce este nevoie de un asemenea “deranj” pentru a vinde niște oi?

PRODEXPORT folosită ca acoperire de fosta Securitate

Un posibil răspuns se regăsește în urmă cu 40 de ani, în perioda în care aceste activități erau gestionate de fostul guvern comunist de la București.

Iar istoria PRODEXPORT din perioada comunistă este din multe puncte de vedere una controversată. Ea face parte din fondul documentaristic “Operaţiuni Valutare Speciale” (O.V.S.) supranumit “Arhiva Dunărea” compus din dosare declasificate care au aparținut fostei Direcții de Informații Externe (DIE) și fostului minister comunist al Comerțului Exterior.

Înființată în 1948 sub guvernul Petru Groza, întreprinderea PRODEXPORT a avut încă de la început un rol foarte clar în economia națională, acela de a realiza importuri și exporturi de animale vii. Aceste activități aduceau regimului comunist de la București mult râvnita “valută forte” dar impuneau în același timp relaționarea cu societăți private din statele vestice capitaliste.

Din aceste considerente PRODEXPORT a fost constant populată cu angajați civili, specialiști în comerț exterior, dar supravegheată și coordonată din umbră de ofițeri de securitate anume desemnați din cadrul Direcției de Informații Externe.

Orientată în prima etapă spre exportul de animale vii către Uniunea Sovietică, din 1960, la inițiativa colonelului (avansat general) Nicolae Doicaru, Șeful Direcției I – Informații Externe a Securității, în scopul diversificării activităților de aport valutar, PRODEXPORT s-a reprofilat pe “comerțul cu oameni.”

Chiar dacă metoda de răscumpărare a unor cetățeni n-a fost inventată la București, este documentat de istoricii noștri că fostul regim comunist din România a vândut la propriu, pe bani mulți, cetățeni români etnici evrei și germani către statele lor de origine.

Ei bine, această impensă operațiune secretă s-a derulat în perioada 1960 -1980 iar activitățile ICE PRODEXPORT (devenită PRODEXPORT SA) au fost utilizate drept acoperire.

Pentru curioși, tranzacțiile cu evrei declanșate în 1960 de fostul regim comunist, sunt descrise cu lux de amănunte în cartea istoricului Radu Ioanid,Răscumpărarea evreilor – Istoria acordurilor secrete dintre România şi Israel”, publicată la editura Polirom în 2005. Autorul îți bazează lucrare pe documente oficiale declasificate, inclusiv note informative ale fostelor organe de Securitate (vezi mai jos):

Afacerile în ape tulburi cu frații sirieni

Activitățile comerciale și legale ale PRODEXPORT au continuat și după schimbarea de regim din 1989, dar așa cum putem constanta acestea au fost mutate în mare parte la Constanța, pe danele Portului Midia, prin intermediul unei “constelații” de firme private, în frunte cu MIDA INTERNATIONAL SA.

Din această perspectivă, Constanța pare a fi un punct nodal al “afacerilor anonime” dacă se observă că, dintr-un total 384 de firme la nivel național care-și ascund adevărații proprietari prin medota acțiunilor la purtător, 43 se află doar în Constanța (cca 11%), iar dintre acestea, 3 sunt legate de grupul economic din Portul Midia, după cum urmează:

Vechea societate PRODEXPORT SA din perioada comunistă a fost trecută pe linie moartă, iar acum la Midia este acționar o nouă firmă denumită “foarte inspirat” PRODEXPORT LOGISTICS SA, Foarte nostim, pe lângă controlul asupra exportului de animale vii, PRODEXPORT LOGISTICS moștenește și denumirea celebrei frime din perioada comunistă. Societatea este administrată de cetățeanul bulgar Arnaudov Boyan Orlianov , născut în ‘71, la doi pași peste graniță, în localitatea Dobrich.

Dacă e să dăm crezare datelor înregistrare în aceste scripte oficiale ale societății, s-ar putea înțelege că tot exportul de animale vii al României stă în mâinile unui bulgar anonim, despre care mediul de afaceri nici n-a auzit. Aproape că te bufnește râsul.

Pe lângă PRODEXPORT LOGISTICS în acționariatul MIDIA INTERNATIONAL regăsim și firma SIRO SRL a fostului consul al Siriei, Zeido Zeido, aciuat la Constanța.

De la comunism la capitalism

Din consultarea anuarului “Major Business Organisations of Eastern Europe and the Commonwealth of Intependent States 1993/94” publicat în ’93 la Londra de editura Graham and Trotman, aflăm că fosta PRODEXPORT și-a continuat solid afacerile și după schimbarea regimului.

Astfel, la nivelul anului 1993, PRODEXPORT SA avea 138 de angajați și sucursale deschise în Viena, Milano, Londra, Paris, Buchloe și Beirut. Activitatea se axa în continuare pe exportul animalelor vii, al cerealelor și băuturilor, societatea folosind pentru tranzacțiile sale financiare băncile BANCOREX (fosta BRCE), Banca Ion Țiriac și Banca Agricolă.

Cel puțin la acel moment conducerea era asigurată de un anume Mihai Sturz, dar prin Hotărârea AGA din 16 mai 2009 a PRODEXPORT SA pe poziția de administrator a fost numit Daniel Constantin Morar – care administrează și MIDIA INTERNATIONAL – acesta fiind numit în locul lui Titel Ionel Tătaru. 

Banii sunt investiți în imobiliare

Tot în acest grup select se regăsesc  EUROTRANZIT 2000 SA și BLACK WATERS SA , ambele cu acțiuni la purtător, cu diverse investiții imobiliare la Constanța.

Prin intermediul EUROTRANZIT, grupul economic de la Midia și-a ridicat o clădire de birouri cu vedere la mare, într-o zonă exclusivistă din centrul Constanței, pe strada Ștefan cel Mare nr. 2 (în spatele restaurantului Zorile). Acolo își are în prezent sediul declarat și PRODEXPORT LOGISTICS SA, alături de alte firme din cadrul grupului.

Similar, firma de pilotaj maritim BLACK WATERS SA, administrată de același Constantin Daniel Moraru, a solicitat în urmă cu doi ani Primăriei Constanța avizarea unui PUD care să le permită ridicarea unei clădiri noi P+6 pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A, taman peste un sit arheologic de o valoare inestimabilă, numit “Poarta Mare a Cetății Tomis.”

Și fostul consul Zeido și-a băgat banii, evident, tot în imobiliare, acesta având în lucru un ansamblu rezidențial denumit “Zeido Residence” în Constanța, zona Tomis Plus, pe strada Berlin nr.1