Dezastru ecologic la Istria. Lacul Nuntași a dispărut! Prefectul: "Nu-mi imaginam că situația poate fi atât de gravă"

Într-o postare pe contul său de socializare, prefectul Constanței anunța azi că Lacul Nuntași care aparţine Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, din comuna Istria, a dispărut!

"Astăzi, în urma unei adrese primite de la primăria Istria, prin care ni se cere sprijinul pentru remedierea unei situații nemaiîntâlnite, m-am dus personal la fața locului, însoțit de directorul ABADL, Bogdan Bola, și de specialiști din cadrul instituției.

Recunosc, nu-mi imaginam că situația poate fi atât de gravă, mai ales că vorbim despre un lac atât de căutat în trecut, cu real potențial.

Situația stă în felul următor: din cauza secetei pedologice, și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%!

Și vorbim despre un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol, care se întindea pe mai bine de 800 de hectare. Acolo, în urmă cu zeci de ani, oameni din toată țara veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic. Acum? O imagine dezolantă și nimic mai mult" a explicat prefectul George Niculescu.

Lacul Nuntași din Comuna Istria - Așa cum arăta el inainte de acest dezastru
Lacul Nuntași din Comuna Istria - Așa cum arăta el inainte de acest dezastru

Acest lac este parte a complexului lagunar Razelm Sinoe, şi se întindea pe o suprafaţă de 1.050 de ha. În urmă cu aproximativ 20 de ani, malul lacului era împânzit de corturile turiştilor care veneau pentru băi reci de namol datorită nămolului sapropelic ale cărui proprietăţi terapeutice sunt recunoscute în întreaga lume.

Apa a început să se retragă încă de acum 10 ani, însă autoritățile n-au făcut mai nimic pentru a schimba în bine situația lacului. Azi el nu mai există!

Așa arăta acum
Așa arăta acum "Lacul Nuntași"

Ce se poate face?

Prefectul susține că prin decolmatarea canalelor de alimentare situația o să revină la normal:

"În perioada următoare, vom veni cu soluții. În primul rând, decolmatarea canalelor de alimentare. Atât cel care face legătura între lacul Sinoe și lacul Istria, cât și între lacul Istria și lacul Nuntași. Abia apoi se va putea remedia această situație și lucrurile vor reveni la normal.

Pentru un plan concret și o acțiune cât mai rapidă, i-am convocat la o întâlnire de lucru, care va avea loc mâine, la sediul Prefecturii Constanța, pe reprezentanții ABADL, ARBDD, APM Constanța și cei ai Primăriei Istria" a precizat George Niculescu