Scandalul pilotajului maritim ascunde interesele "operatorilor portuari" care își doresc costuri mai mici
-
Ovidiu IrimiaPostat: 04.01.2021

În această dimineață firmele de pilotaj și-au scos angajații în fața clădirii CN APM Constanța pentru a protesta împotriva Ordinului Ministrului Transporturilor Nr. 991 din 19 mai 2020, prin care s-a stabilit că serviciile de pilotaj maritim să fie efectuate, începând cu 1 ianuarie 2021, de către ministerul transporturilor prin APM Constanța.
Nu este primul protest organizat pe această temă. Astfel, în perioada 15 - 16 octombrie 2020, a mai avut loc un miting similar, tot în fața clădirii APMC, piloții având aceleași revendicări.
Încă de la începutul anului 2020, Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere un proiect de ORDIN al ministrului pentru “stabilirea porturilor și a căilor navigabile interioare pentru care serviciul de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime este obligatoriu și a modului de derulare a acestui serviciu.”
Prin acest ordin, guvernul Orban prin CN APM a decis să-și organizeze propriul corp de piloți maritimi, fără să mai fie nevoie ca Administrația Porturilor Maritime SA să apeleze la serviciile unor firme private de pilotaj, așa cum s-a întâmplat după schimbarea de regim din 1989.
S-a ajuns la această soluție deoarece ministerul a constatat o degradare accentuată a calității serviciilor de pilotaj, manifestată printr-o scădere a siguranței navigației în porturile noastre în ultimii 20 de ani.
Cazul navei “Queen Hind” reprezintă poate cel mai bun exemplu despre modul în care firmele de pilotaj înțeleg să-și asume responsabilități în privința siguranței navigației.
Reamintim că animalierul “Queen Hind” e eșuat cu pilot la bord, pe data de 24 noiembrie 2019, în bazinul Portului Midia. La momentul producerii sinistrului la comanda navei se afla un pilot maritim în vârstă de 67 de ani, pe numele său Rusu Ieronim Florin, angajat al firmei de pilotaj MARITIME PILOT SRL – societate membră a Asociației Piloților Maritimi din România “EUXIN PILOT.”
Cine face scandal?
Protestele au fost organizate de patronii a patru firme de pilotaj (Black Sea Waters, Maritime Pilot, Canal Services și Black Waters), reunite în trei asociații profesionale după cum urmează:
- Asociația piloților maritimi „Euxin Pilot”,
- Asociația piloților maritimi independenți „Tomis” și
- Asociația piloților maritimi „Trident.”
Mai trebuie spus că în toată Europa, și-n întreaga lume, serviciul de pilotaj este considerat de interes public, nefiind supus unui regim concurențial, situație în care ministerul transporturilor nu-și mai dorește implicare unor firme private în acest domeniu sensibil de activitate.
Prin Referatul de aprobare al Ordinului amintit se axplică negru pe alb faptul că “serviciul de pilotaj presupune un proces de decizie cu privire la manevra navei în condiţii de siguranţă în zona portuară/cale navigabilă” iar actuala situție compromite siguranța navigației.
Pentru a asculta toate părțile implicate, vineri 10 aprilie, ministerul a organizat o ședință de dezbatere publică în sistem de videconferință (prin serviciul Zoom), la care au participat următorii: din partea ministerului Octavian Hagiiani – secretar de stat, Mircea Toader – consilierul ministrului, Gabriela Murgeanu – director al direcției transport naval, alături de Carmen Bucur și Cristina Coruț de la Consiliul Concurenței.
Din parte companiilor de pilotaj și a socității civile au participat Asociația piloților maritimi independenți „Tomis” reprezentantă de Alper Ramazan, Asociația piloților maritimi „Euxin Pilot” reprezentată de Sergiu Floca președintele asociației, și Constanța Port Business Association reprezentată de avocatul Lucian Danilescu, consultantul Ștefan Muntoiu, precum și alții.
În cadrul videoconferinței reprezentanții organizației patronale Constanța Port Business Association, care reunește cele mai importante firme din Portul Constanța, au susținut că serviciile de pilotaj sunt prea scumpe și total nesigure:
“Vă putem spune că datorită afilierii existente în portul Constanţa între pilotaj şi remorcaj, datorită lipsei de responsabilitate din portul Constanţa, care se întâmplă datorită faptului că nu se ştie în cazul în care se întâmplă un incident cărui factor să se adreseze armatorii şi proprietarii mărfii... Din aceste cazuri cota serviciului de siguranţă ca şi tarif este considerabil mare, aproape dublu faţă de celelalte porturi cu care ne putem compara” a explicat Ștefan Muntoiu.
Cu alte cuvinte, operatorii și armatorii care folosesc Portul Constanța își dorect costuri mai mici pentru serviciile portuare în general, iar aici intră și pilotajul în mod particular, în timp ce firmele de pilotaj reunite în cele trei asociații amintite vor ca situația să rămână neschimbată.
Pentru cei interesați să urmărească argumentele părților implicate, Minuta ședinței din 10 aprilie este DISPONIBILĂ AICI.
APM Trident: "Ați inițiat NOAPTEA CA HOȚII un proiect de act normativ"
Pozițiile părților implicate sunt deosebit de contondente, dacă se observă limbajul folosit de reprezentanții celor trei asociații.
Astfel, într-un punct de vedere trimis ministerului de Ioan Claudiu Dobre de la Asociația Trident, oficialii ministerului transporturilor sun acuzați de hoție.
Mai exact, APM Trident susține că ordinul de ministru pus în dezbatere prin care se intenționează ca Administrația Porturilor Maritime SA să-și organizeze o structură internă pentru serviciile de pilotaj a fost făcut “NOAPTEA CA HOȚII”
“Ati inițiat NOAPTEA CA HOȚII un proiect de act normativ fără să respectați termenele legale, fără să faceți anunțul în mass-media, fără să informați asociațiile profesionale, în speranța că va trece neobservat” susține Ioan Claudiu Dobre de la Asociația Trident. Documentul trimis ministerului de APM Trident poate fi CONSULTAT AICI.
Și cei de la Asociația piloților maritimi independenți „Tomis” prin Radu Horea Dan au exprimat un punct de vedere la fel de intransigent, ca și cei de la Euxin.
Aceștia consideră că singura formă acceptată de prestare a serviciului de pilotaj este actuala, adică prin externalizare, oricare altă variantă fiind exclusă fără discuții, după cum urmează:
“Vă rugăm să luați act de poziția unanimă a membrilor Asociației Piloților Maritimi Independenți "TOMIS" exprimată in adunarea generală din data de 04.02.2020, care consideră că singura formă acceptată de profesia de pilot de nave maritime pentru derularea serviciului de pilotaj nave maritime in porturile maritime românești este cea actuală, prin operatori economici autorizați in condițiile actualei reglementări.” Pledoaria celor de la Asociația TOMIS este DISPONIBILĂ AICI.
Corpul piloților maritimi este îmbătrânit, navele sunt vechi
Din informațiile pe care le deținem, firmele de pilotaj adună în acest moment în jur de 250 de angajați, dintre care doar 130 sunt piloți brevetați, iar dintre aceștia o bună parte au depășit vârsta de 60 de ani.
"Pe perioada funcționării în monopol, cât și după aceea, în celebra soluție pe bază de ROTAȚIE a prestatorilor, acest serviciu a fost în continuă degradare. Cu excepția câtorva remorchere de putere mică, care au fost achiziționate drept construcție nouă, restul, în proporție de 90%, sunt remorchere care însumează ca vechime 1000 de ani. Calitatea prestației este una slabă, beneficiarul - comandantul navei/agentul de navă - naevând nici o posibilitate de a selecta prestatorul sau măcar utilajele pe care le va avea la dispoziție la manevră" notează Ioan Tăuș, directorul general al Midia Marine Terminal SRL, într-o adresă trimisă ministrului transporturilor DISPONIBILĂ AICI
Ce spun judecătorii Curții de Apel București
În acest moment pe rolul Curții de Apel București se află Dosarul 5763/2/2020 prin care asociațiile piloților maritimi, Tomis, Euxin Pilot și Trident au obținut, pe 4 decembrie 2020, suspendarea Ordinului nr. 991/2020 până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anulare.
Cu alte cuvinte, ordinul ministrului este suspendat în acest moment, dar cu toate acestea ministerul transporturilor prin CN APM Constanța refuză să mai prelungească contractele firmelor private de pilotaj. Legat de această situație, Daniel Moraru de la firma Black Sea Waters a explicat azi următoarele:
"Deci această activitate se desfășoară ilegal, pentru că nu se respectă hotărârea judecătorească de suspendare a ordinului. Inclusiv prezența pilotinelor achiziționate printr-o licitație publică este astăzi ilegală. De ce? Pentru că efectele suspendării atacă și efectele acestei licitații. Efectele acestei licitații au fost suspendate tot prin această hotărâre a instanței.
Singura posibilitate legală până la soluționarea acestui diferend dintre asociații și administrația porturilor este contractul care s-a desfășurat și până acum, din 2012 până azi.
Și țin să vă spun că, companiile de pilotaj au plătit administrației porturilor, în ultimii opt ani de activitate, peste 12 milioane de Euro comision pentru această activitate. Protestele vor continua până când factorii decidenți vor răspunde, vor verifica ceea ce noi reclamăm, adică ilegalitatea acestei activități în momentul de față" a susținut azi Constantin Daniel Moraru, reprezentantul firmei de pilotaj Black Sea Waters, și administrator la Midia Internațional.
Administrația Port și-a angajat deja 9 piloți
La finalul anului 2020, directorul CN APM Constanța, Costel Stanca, a organizat un concurs prin care au fost angajați nouă piloți maritimi. Inițiativa fostului director general al portului de internalizare a serviciului de pilotaj a avut susținerea ministerului, și nu în ultimul rând a fostului ministru Lucian Bode (azi ministru de interne).
În problema pilotajului, ministrul Bode a fost consiliat de Mircea Toader, sfetnicul de taină a lui Traian Băsescu din anii de glorie, fost director la Navrom Galați. Da, la cei 72 de ani ai săi, Mircea Toader sau nea Nicu nu mai are somn noaptea de grija pilotajului.
Mutarea pilotajului înapoi la stat servește în primul rând “operatorilor portuari” sau“chiriașii din port” reuniți sub umbrela organizației patronale “Constanța Port Business Association:” SOCEP, Comvex, Chimpex, Umex, GSP, APM Terminals, ABC VAL, Idu Shipping, COREMAR, ADM și alții.
Din această organizație fac parte cele mai importante firme private care activează în Portul Constanța, și este condusă de celebrul Trio Do-Re-Mi: Viorel Panait și Corneliu Bogdan Idu de la COMVEX SA, Gabriel Valentin Comănescu de la Grup Servicii Petroliere și Laurențiu Mironescu de la Coremar - Euro Shipping.
Pe lângă aceștia, un alt nume important la vârful organizației este Alexandru Mircea Mihăilescu, acționarul majoritar al CN Navrom Galați și TTS (Transport Trade Services) SA.
Prin intermediul grupului său de firme Mihăilescu deține acțiuni la un număr enorm de societăți, inclusiv la SOCEP SA, unul dintre cei mai mari chiriași ai portului. Nu în ultimul rând, presa a sesizat în anii trecuți prezența firmelor lui Mihăilescu cu participații în diverse societăți din Galați la care și Nicu Toader era acționar.
Este bine să avem servicii de pilotaj asigurate de stat?
Dacă ne gândim că prin această mișcare statul economisește niște bani, inițiativa merită salutată. Și poate în felul acesta CN APM va crește și calitatea serviciilor de pilotaj, și implicit siguranța navigației în porturile noastre.
Rămâne însă de văzut cum se vor finaliza discuțiile dintre minister și preprezentanții firmelor private de pilotaj, și nu în ultimul rând ce va decide Curtea de Apel București cu privire la legalitatea ordinului ministrului Bode.

Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. În 2001 a debutat ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.