Așa se încarcă navele în porturile ucrainene de la Dunăre. Rată de încărcare 1000-1500 de tone pe zi

Așa cum probabil vă amintiți, rușii au cucerit Insula Șerpilor chiar în prima zi a războiului declanșat împotriva Ucrainei.

După ce primele rachete rusești și-au atins țintele, în dimineața zilei de 24 februarie știrea cuceririi micului petec de pământ din Marea Neagră făcea înconjurul lumii.

Din acel moment Ucraina a fost izolată de rutele sale maritime, Dunărea devenind singura soluție viabilă pentru exporturile țării vecine. Din păcate însă, porturile ucrainene Ismail și Reni nu sunt dotate cu logistica necesară manevrării unor mari cantități de cereale, iar navele fluviale și fluvio-maritime care pot naviga pe Dunăre sunt de mică capacitate.

Toate aceste informații au fost cunoscute încă din prima clipă de autoritățile ucrainene, și la fel de bine și de cele române. În aceste condiții, ministerul transporturilor a reușit să identifice două soluții de moment, după cum urmează:

Prima se referă la reabilitarea unei vechi linii de cale ferată din proprietatea CFR, construită pe vremea lui Stalin, cu ecartament sovietic. Pentru că linia leagă Republica Moldova de Portul Galați, mărfurile ucrainene pot tranzita Moldova și mai apoi România până la Galați, fără a fi necesară transbordarea la graniță.

A doua chestiune este legată de traficul fluvial, mult îngreunat după declanșarea războiului. Astfel, pe 26 mai, toți șefii autorităților din domeniul naval din România, Moldova și Ucraina s-au reunit la Galați, la sediul Administrației Fluviale.

Cu această ocazie s-a pus la punct modalitatea de cooperare între cele trei state pentru coordonarea comună a traficului fluvial. S-a stabilit ca de la Sulina să intre pe Dunăre doar acele nave care au ceva de încărcat, pentru a se evita blocarea zonelor de ancoraj și îngreunarea traficului.

În paralel, mai multe linii de cale ferată de la intrarea în Portul Constanța au fost eliberate de vagoanele vechi, și totodată s-a dat prioritate pe cât posibil mărfurilor ucrainene venite pentru export.

Cum se încarcă în Portul Reni

Din păcate, problema rămâne tot la ucraineni. Oricâte eforturi ar face guvernul de la București, cele două porturi, Ismai și Reni, prin care încearcă Kievul să-și scoată toate mărfurile, nu au capacitatea de a opera cu volume mari.

Imaginile video prezentate au fost filmate la finalul lunii mai în portul Reni. Putem observa astfel metoda prin care sunt încărcate navele cu produse agricole. Mai exact, vagoanele cu cereale sunt ridicate cu ajutorul unei macarale și vărsate în magazia navei - metodă complicată și total ineficientă. 

Încărcare direct din TIR, Portul Reni, 04.2022
Încărcare direct din TIR, Portul Reni, 04.2022

Tot aici, dar la o altă dană portuară, navele sunt încărcate ceva mai rapid, cu ajutorul benzilor transportoare alimentate direct din camioane. Chiar și așa, rata de încărcare prin acest sistem este deosebit de scăzută, de 1000-1500 de tone pe zi.

Încărcare direct din TIR, Reni, 04.2022
Încărcare direct din TIR, Reni, 04.2022

Fără Odesa nu se poate

Cu alte cuvinte, atunci când auziți că Ucraina nu-și poate exporta cerealele din cauza autorităților române, e bine să aveți în minte aceste imagini.

Singura soluție pentru țara vecină rămâne eliberarea și utilizarea portului comercial Odesa, de la Marea Neagră. Dar asta nu se poate fără a negocia cu Federația Rusă, care a instituit o blocadă navală împotriva navelor comerciale ucrainene.

În acest moment, nimeni nu se poate apropia pe apă de Odesa din cauza barajelor de mine instalate de armata ucraineană. Fără Odesa, și-n general fără ieșire la Marea Neagră, Ucraina se va sufoca economic, încet dar sigur.