Casa de Ajutor Reciproc face bani pe seama pensionarilor
-
Dorian Ioan HapurneaPostat: 13.09.2022

O constănțeancă ne-a trimis pe adresa redacției o scrisoare prin care ne explică problemele pe care le are cu Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. A vrut să-și retragă banii, dar i se oprește o sumă importantă. Explicația și demersurile pe care le-a făcut până acum le puteți citi mai jos.
”Sunt o pensionară din municipiul Constanța și, în câteva rânduri, vreau să vă expun o problemă cu care sunt convinsă că se confruntă mulți pensionari.
La data de 08.12.2011, m-am înscris la C.A.R.P., având număr de carnet 54446. Din motive personale, am decis recent să mă retrag, de aceea am fost să mă informez care este procedura de retragere si am trimis un mail in acest sens. Mi s-a spus ca din suma de 2763 lei, voi primi numai 2214 lei, iar suma de 549 lei va fi reținută pentru ajutorul de deces. Am întrebat de ce mi se oprește aceasta sumă, deoarece in momentul înscrierii, articolul 9, alineat (a) din statutul pensionarului prevedea clar că această calitate de membru încetează „la cererea personala de retragere din C.A.R.P. CONSTANTA”, fără a fi menționate niciun fel de rețineri de sume.
Am primit la cererea mea de retragere răspunsul cu numărul 3552/27.07.2022, in care mi se spune ca nu pot beneficia de toata suma depusa, fiind menționat art.8 din statutul C.A.R.P. ediția 2018, in care se specifica ca ajutorul de deces nu se restituie. Eu sunt însă înscrisă din anul 2011, acest articol nu era in vigoare, iar în anul 2018 ,C.A.R.P. ar fi trebuit sa înștiințeze pensionarii de aceste modificări ale statutului, poate eram de acord, poate nu. Personal, cred ca cei mai mulți pensionari nu ar fi fost de acord. Ce sa mai spun ca funcționarii din aceasta instituție, îți închid telefonul, fără prea multe explicații. Era normal ca la înscriere sa mi se spună toate avantajele si pierderile in caz de retragere, dar nu mi s-a comunicat nimic
La data de 30.07.2022, am trimis o petiție la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului in care am relatat nemulțumirea mea, vizavi de C.A.R.P. Constanta, iar in data de 26.08.2022, am primit același răspuns negativ.
A.N.P.C. nu este competenta sa verifice prevederile legale din cadrul unei asociații ,in afara celor care intra sub incidenta legislației specifice privind protecția consumatorului. In cazul de fata C.A.R.P. Constanța ,este o instituite financiar nebancara (IFN). La întrebarea mea unde as putea sa îmi găsesc dreptatea, mi s-a spus sa mă adresez la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor SUD-EST -GALATI, dar cred că acolo voi primi același răspuns.
Cam așa funcționează la noi instituțiile statului, care ar trebui să ajute oamenii, nu să îi pună pe drumuri, la de la instituție la alta. Cel mai probabil voi merge în instanță, fără să angajez un avocat, prin puterile mele. Poate acolo îmi voi găsi dreptatea.”, ne-a transmis această doamnă, pe adresa redacției.

Dorian Ioan Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”