Se fac presiuni pentru ca lucrările din Constanța să fie recepționate chiar dacă sunt executate prost?
-
Dorian Ioan HapurneaPostat: 07.08.2023

Când a preluat mandatul de primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac se afla într-un context de care, dacă știa să profite, putea să lege o viață în funcție.
De ce spunem asta? Pentru că Decebal Făgădău făcuse partea cea mai grea, partea birocratică, și-i lăsase 47 de proiecte, la cheie, pe care actualul primar nu trebuia decât să le execute. Realitatea însă ne-a dovedit că și dacă Dumnezeu îți pune în traistă, e inutil, cât timp nu știi să profiți de situația fericită.
Lucrările de modernizare a orașului au început cu luni de zile întârziere și au continuat cu aproape doi ani de zile de stagnare. Exasperată, după multe luni de așteptare, Felicia Ovanesian, pe atunci city manager, recunoștea că nu știe ce poate face. Firmele care ar fi trebuit să execute lucrările nu făceau nimic, primarul nu dorea să le sancționeze, iar posibilitatea ca documentele semnate cu ei să fie reziliate nu mai putea fi luată în calcul, pentru că termenul impus de europenii care asigurau finanțarea ar fi fost depășit și banii s-ar fi pierdut.
Așa s-a ajuns ca lucrările să fie executate în grabă, prost, negândit, doar pentru ca termenul să fie respectat, pe principiul ”important e să nu pierdem banii, cu lucrările mai vedem noi”.
Și, așa s-a ajuns la o situație pe care mai mulți angajați din Primăria Constanța ne-au semnalat-o, speriați de posibilitatea unei întâlniri cu procurorii DNA.
Aceștia ne-au transmis că de la conducerea Primăriei li se impune ca la finalul lucrărilor, să semneze pentru preluarea acestor lucrări, chiar dacă sunt efectuate prost, pentru ca banii să nu se piardă. Mai marii Primăriei Constanța doresc să se asigure că europenii vor plăti, urmând ca după aceea toate lucrările efectuate prost să fie remediate cu firma Consiliului Local, Confort Urban.
Un fel de a ascunde gunoiul sub preș, de ochii europenilor, gunoi care urmează a fi măturat apoi pe banii și pe chinul constănțenilor, care vor fi nevoiți să suporte noi și noi lucrări.
Le recomandăm inspectorilor din Primăria Constanța să nu-și pună semnătura pe recepția unor lucrări efectuate prost, pentru că la cât de des vizitează DNA această instituție, vor risca propria libertate pentru cariera politică a unor incompetenți.
Sursele noastre spun că vocea care apasă cel mai tare pe această ”obligativitate” de a recepționa lucrări de proastă calitate este a celebrei doamne Ani Merlă, care dorește să se asigure că Vergil Chițac câștigă încă un mandat. Indiferent cine este însă vocea care dă asemenea ordine, sperăm ca ea să fie ignorată. Măcar pentru propria libertate, dacă nu pentru binele constănțenilor.
Dacă-i plac lucrările din Constanța, să semneze doamna Merlă pentru ele, până la urmă, nu?

Dorian Ioan Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”