[VIDEO] Incident de securitate în Marea Neagră. Rușii au interceptat și percheziționat cargoul civil “Sukru Okan”

În această dimineață, în jurul orei 6:40, în sud-vestul Mării Negre, nava militară de patrulare “Vasily Bykov” a forțelor navale ruse a tras mai multe focuri de avertisment asupra cargoului civil "SUKRU OKAN" (IMO 8311560) care se îndrepta spre Sulina, pentru a ajunge în portul fluvial ucrainean Ismail. 

Din captura video alătură se poate observa cum membrii echipajului cargoului "SUKRU OKAN" stau aliniați pe puntea navei, în timp ce un elicopter militar rusesc se apropie și lansează mai mulți combatanți înarmați care efectuează o percheziție la bord.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, preluat de Reuters, nava de patrulare “Vasily Bykov” (proiect 22160) a tras mai multe focuri de avertisment, cu arme automate, asupra navei de transport marfă “Sukru Okan”, ce arborează pavilionul Republicii Palau.

S-a ajuns aici deoarece, Comandantul acesteia, susțin autoritățile ruse, nu ar fi răspuns cererii de oprire pentru inspecție. 

Ulterior percheziției efectuate de militarii ruși, cargoul și-a continuat voiajul spre Sulina, fiind așteptat să ajungă la Ismail.

Din informațiile de care dispunem în acest moment, cargoul “Sukru Okan” de 3270 TDW este administrat de o companie din Turcia, și a pornit pe 12 august din portul turcesc Kartal, pentru a ajunge mâine la Sulina unde va intra pe Dunăre, având ca destinație portul ucrainean Ismail.

Înainte de a fi rebotezată “Sukru Okan” la ultima schimbare de pavilion, această navă a mai purtat numele "Sahin Kaya" și "Haci Abdullah Tomba."

"Sahin Kaya" - actuala “Sukru Okan”

Reacția Turciei nu a întârziat să apară

În acest context deosebit de tensionat a venit și prima reacție de la Ankara. Astfel, potrivit agenției Reuters, un oficial din Ministerul turc al Apărării ar fi declarat că este informat despre un incident care implică o navă ce se îndrepta spre România, și că Ankara cercetează în acest moment cele întâmplate.