Renumitul doctor-preot Ștefan Mindea, acuzat de înșelăciune și malpraxis: vinde membrane de 40 de dolari cu 4.300 de euro

Pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul??? Cam așa par să stea lucrurile în privința medicului vedetă, preot la brațul căruia a apărut în nenumărate rânduri IPS Teodosie, lăudat pentru performanțele remarcabile ca specialist în neurochirurgie. În ultimele săptămâni, au apărut în presă mărturii absolut șocante ale unor foști pacienți ai dr. Ștefan Mindea, acuzat acum de înșelătorie și malpraxis. Citiți și vă cruciți:

Faceți cunoștință cu Dr. Ștefan Mindea

"Dr. Ștefan Mindea, unul dintre neurochirurgii de top al Spitalului Universitar Stanford, s-a intors in țară, în Constanța, să aducă experiența sa acumulată în SUA.

  • Specializare si experientă alaturi de neurochirurgi cu renume in SUA.
  • 15 ani de experiență în Neurochirurgie Endoscopică Minim Invazivă
  • Fondator al Secției de Neurochirurgie Minim Invazivă, Spitalul Universitar Stanford.
  • Tehnici chirurgicale și aparatură unică în România"

Aceasta este prezentarea pe scurt a medicului-preot Mindea, pe site-ul său, mindea.ro.

Diferența între imaginea impecabilă de profesionist desăvârși făcută dr. Mindea și scandalul care iese acum la iveală este uriașă.

Prima publicație care a scris despre "Cum a transformat preotul-neurochirurg Ștefan Mindea standardul american în șmecherie românească" este mediaquality.ro. 

Redăm aici câteva fragmente din ancheta realizată de Carmen Dumitrescu:

"Cristian Rășină, un polițist pensionar din Petroșani, a aflat despre existența unui “preot neurochirurg”, care aplică “standardul american” în tot ceea ce face din punct de vedere medical. Și chiar din punct de vedere medical avea nevoie Cristian Rășină de cineva care să-l poată ajuta. Avea dureri lombare de mai mulți ani, în urma tocirii unor discuri care i-au strangulat un nerv. Și trăia zilnic dureri insuportabile. Imaginea preotului tânăr, care se prezenta pe Trinitas ca fiind un neurochirurg de top, școlit și experimentat în Statele Unite ale Americii, l-a impresionat. Atunci, în luna noiembrie a anului 2021, a luat drumul Constanței pentru a se opera la cel mai bun dintre cei mai buni. N-avea cum să intuiască cât îl va costa decizia. Și nici cât de înșelătoare sunt aparențele.

Un an mai târziu, într-o altă parte a țării, mai precis în Iași, un tânăr de 37 de ani, care suferea de mai bine de un an de dureri lombare chinuitoare, descoperea site-ul medicului Ștefan Mindea. De acolo a aflat că Ștefan Mindea a fost educat în Statele Unite ale Americii la Universitatea din Illinois, unde a profesat ca neurochirurg de top la Spitalul Universitar Stanford, premiat mai mulți ani consecutivi de Standford University ca unul dintre neurochirgii de top ai instituției, întors în România după o întâlnire fericită cu părintele Iustin Pîrvu, și care utilizează tehnici și aparatură unice în țară. Toate aceste informații l-au convins pe tânărul Tudor G. să încerce și această variantă unică de rezolvare a situației sale medicale. Așa că a plecat și el la Constanța. Unde avea să afle exact același lucru ca și Cristian Rășină.(...)

Pacientul nu vede dispozitivul unic în România înainte de operație. De altfel, Mindea apare după ce se face anestezia și omul e deja inconștient. Partea și mai interesantă e că ulterior operației, pacientul nu poate să verifice dacă i s-a implantat ceva sau nu, pentru că dispozitivul cu pricina “nu se vede la RMN sau CT”, după spusele medicului de la Constanța, deoarece ar fi vorba despre o “membrană spinală biologică resorbabilă”.

Sigur, în mod normal, tu, ca pacient, dacă totul decurge bine, nu prea ai motive să te mai întorci în trecut, la povestea operației și a interacțiunii cu Mindea. Dar, dacă după operație durerile reapar într-o formă chiar mai chinuitoare decât inițial, e firesc că te vei duce să întrebi și alți medici ce e de făcut. Și acei medici te vor întreba ce fel de implant ți s-a făcut și în ce condiții. Așa au descoperit câțiva dintre pacienții lui Ștefan Mindea că “standardul american” e, de fapt, o șmecherie cât se poate de românească.(...)

Tudor a trecut, într-un interval relativ scurt de timp, și prin câteva ședințe de infiltrații, și printr-o intervenție chirurgicală. În cazul ambelor tipuri de proceduri, Tudor a remarcat destul de repede lipsa de transparență a medicului Mindea și a echipei sale. Pentru că după ce a încercat infiltrațiile și operația, el a conștientizat că nu i s-a dat niciun document în care să fie precizate substanțele primite în timpul infiltrațiilor sau tipul dispozitivului medical implantat în cursul intervenției chirurgicale, plătit în prealabil cu peste 4000 de euro.

Prima plângere penală s-a făcut după controlul post-operator la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, în luna ianuarie 2022. De atunci și până în luna iunie a anului 2023 nu l-a contactat nimeni pe Cristian Rășină pentru o eventuală audiere, iar  avocata angajată de el a reușit foarte greu să primească acces la dosar, deși avea ordonanță de la procuror. Poliția Constanța pur și simplu nu i-a permis, sub diferite pretexte: fie că polițistul e în concediu, fie că polițistul e ocupat sau, pur și simplu „Ce atâta grabă?”

Abia pe 22 noiembrie 2023, Cristian Rășină a fost anunțat de o polițistă din Petroșani că a fost constituită o comisie rogatorie pentru a i se pune trei întrebări. Cu acea ocazie a mai depus probe la dosar. În ianuarie 2024 polițistul de caz a anunțat-o pe avocată că dosarul a fost mutat de la Secția 3 la IPJ Constanța în urma reorganizării și că dosarul s-a mutat la Secția 1.

Povestea lui Tudor: cum ajungi să plătești 4360 de euro pe o membrană de colagen care costă 30 de euro

Tudor a trecut, într-un interval relativ scurt de timp, prin câteva ședințe de infiltrații, și printr-o intervenție chirurgicală. În cazul ambelor tipuri de proceduri, Tudor a remarcat destul de repede lipsa de transparență a medicului Mindea și a echipei sale. Pentru că după ce a încercat infiltrațiile și operația, el a conștientizat că nu i s-a dat niciun document în care să fie precizate substanțele primite în timpul infiltrațiilor sau tipul dispozitivului medical implantat în cursul intervenției chirurgicale, plătit în prealabil cu peste 4000 de euro.(...)

Tudor a făcut o plângere penală pe înșelăciune la Parchetul de pe Lângă Judecătoria Iași, însă procurorul Iulian Panainte a considerat, fără a audia pe cineva și fără a intra prea mult în profunzimea fenomenului, că fapta nu este prevăzută de legea penală. Astfel că a clasat dosarul.

Tudor a făcut plângere împotriva acestei clasări la prim-procuror, care a dispus reluarea cercetării penale și audierea lui Mindea, pe motiv că plângerea a fost inițial  respinsă nemotivat. Prin urmare, urmează să se reia cercetarea și asta înseamnă inclusiv audierea lui Mindea în acest caz."

Vă invităm să citiți articolul complet AICI.

Imediat după apariția acestor dezvăluiri, jurnalistul constănțean Sorin Lucian Ionescu a publicat pe Metropola Constanța un text în care povestește propria experiență neplăcută cu Dr. Ștefan Mindea:

"

La o adică, dacă există într-adevăr un dosar penal în această speță (și nu e ținut sub preș), ne punem la dispoziție, ca martori, cu toate probele și mărturiile pe care le avem.

Am ajuns la „doctorul” Mindea după o intervenție prea… înaltă, pentru că se arată ca fiind foarte ocupat. După alte multe zile și conversații telefonice exploratorii cu „asistentul” dlui Mindea (probabil ca să vadă dacă suntem suficient de fraieri), a urmat o consultație, făcută de… o altă asistentă. Întrebări, completare de fișă dar – totuși – nu discutam cu un medic!

La final, și-a făcut apariția frugală și celebrul domn Mindea. Cu ochii pe pereți (nu ne-a privit nicio clipă) a recitat timp de nu mai mult de 3-4 minute o poezioară, pe care probabil o recită tuturor pacienților… cu bani. Că e nevoie de operație, dar n-ar fi rău să încercăm, pentru hernia cervicală în cauză, cel puțin 4 infiltrații injectabile, cu un cocktail a cărui compoziție nu ne-a fost precizată (dar care vă va fi dezvăluită în articolul de mai jos). Și, pentru că infiltrația trebuie făcută sub control CT, costă cam paișpe milioane fiecare. În realitate, veți vedea, componentele costă, împreună, vreo 30-50 de lei…

Infiltrațiile n-au avut însă niciun efect. Ar fi urmat o operație cu dl. doctor, care ar fi costat alte câteva mii de euro. La un spital privat pentru că – aveam să aflăm ulterior de la un membru al Colegiului Medicilor din Constanța – că este membru, dar la diplome și competențe e problema… Operația s-a făcut, în cele din urmă, la spitalul Bagdasar-Arseni din București, prin Casa de Sănătate. Cu succes."

Reporteris.ro este o altă publicație care îl acuză pe medicul-preot Mindea, nici mai mult nici mai puțin, decât că „Dr. America” vinde membrane de 40 de dolari cu 4.300 de euro. Cazul Mindea: înșelăciune, evaziune, anchetă la Parchet

REPORTER DE IAȘI a luat în mai multe rânduri legătura cu medicul din Constanța, dar acesta nu a răspuns întrebărilor până la închiderea ediției.
Săptămâna trecută, REPORTER a descris un alt caz tratat de Ștefan Mindea. Pensionarul Constantin Donose, tot din Iași, a plătit peste 11.000 de euro pentru intervenția chirurgicală la aceeași clinică din Constanța. Ieșeanul suferea de dublă hernie de disc cervicală, iar tratamentele la doctorul Mindea au durat peste 3 ani, fără niciun efect. Vertebrele afectate ajunseseră să se osifice, discurile intervertebrale dispărând în totalitate.
În urma operației, Constantin Donose a rămas cu brațul drept paralizat. Implanturile resorbabile folosite erau aceleași ca în cazul lui Tudor G.: produse de Braun, disponibile online cu doar 40 de euro cutia. Donose a plătit pe două cutii 11.000 de euro!
Pensionarul din Iași solicită despăgubiri de peste 1 milion de lei într-un proces civil.

Corina Ani Alexandru: M-am certat cu el, am făcut scandal și am fost dată afară din clinică

Cunoscuta constănțeancă relatează pe pagina de facebook și propria experiență cu medicul Mindea:

"Asta înseamnă, alergând după sănătate, să punem preț pe școli de medicină inexistente, pe profesioniști făcuți peste noapte cu un simplu calculator ....medicii noștri care fac performanțe nu sunt buni...ne place Halloween, ne place Valentine Day, ne place Ziua Recunoștinței, ne place tot ce are brand de afară.... Pai... Atunci plătiți-vă lipsa de informare!
Am fost la el prezentând o afecțiune imaginară... Și.... M-a și programat pentru operație.... M-am certat cu el, am făcut scandal și am fost dată afară din clinica.. la vremea aia era la policlinica de pe Mircea"
 
ÎPS Teodosie, despre Ștefan Mindea: "Este sublim"

Medicul Mindea și-a completat imaginea publică de bun creștin în România prin trecerea la preoție, atunci când a fost hirotonit chiar de ÎPS Teodosie, la Constanța, în 2020. 

Iată ce spunea atunci Arhiepiscopul Tomisului despre Ștefan Mindea: „Religia merge dincolo de știință, dar știința poate să facă începutul inteligibil al credinței. Și s-au întâlnit astăzi într-un medic iscusit. A spune că preotul. Mindea este un câștig este un cuvânt prea ușor. Este sublim!

Acum, când scandalul în jurul medicului-preot a luat amploare, Arhiepiscopia transmite că nu se antepronunță pe o cauză aflată în faza de investigație: "După ce organele judiciare își vor fi finalizat lucrările Arhiepiscopia Tomisului va oferi un punct de vedere. Instituția noastră nu are competența de a efectua expertize pe domeniul medical sau judiciar. Acest lucru cade în sarcina profesioniștilor domeniilor respective, care, probabil, își vor face datoria. Vă mulțumim"