Atac cibernetic de amploare în spitalele din România! Peste 15 unități medicale sunt complet paralizate

Potrivit primelor informații, a fost atacat cibernetic programul Hipocrate care deservește spitalele de stat din România. În acest moment nu se pot deconta serviciile medicale în peste 15 unități medicale din București și din țară, astfel încât pacienții sunt lăsați să aștepte.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis că problema este în curs de rezolvare, fiind vorba despre un atac de tip ransomware.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat în urmă cu puțin timp că între 15 şi 20 de spitale din ţară şi din Bucureşti întâmpină probleme în utilizarea sistemului informatic Hipocrate: "Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor - se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară", a declarat ministrul, pentru Agerpres.

În prezent, o echipă de specialiști ai DNSC s-a deplasat la fața locului, pentru investigarea incidentului cibernetic. Mai multe spitale sunt afectate de atac:

"Vom reveni cu detalii pe măsură ce obținem mai multe informații referitor la entitățile afectate. Recomandăm ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice și a datelor! Aceasta este prioritatea la acest moment", trasmite DNSC.

Ransomware-ul este un malware ce împiedică accesul la fișiere sau chiar la întregul sistem informatic infectat, până la plata unei „recompense”