Dispariție suspectă de la bordul navei ucrainene “NAFTERUDOVOZ-45M”

Sâmbătă pe la ora 4 dimineața, echipajul navei ucrainene “NAFTERUDOVOZ-45M” a constatat lipsa de la bord a bucătarului. În mod paradoxal, bucătarul se afla pe navă în seara zilei precedente, însă dimineață n-a mai fost de găsit.

“NAFTERUDOVOZ-45M” este un tanc petrolier de 3280 TDW, sub pavilion ucrainean, care face cărăușie între porturile turcești și cele ucrainene de la Dunăre, iar dispariția marinarului s-ar fi petrecut în timp ce nava se afla în marș spre Sulina, la aproximativ o milă distanță de Sf.Gheorghe.

Conform convenției, ucrainenii au anunțat Centrul Maritim de Coordonare și Salvare (MRCC), prin stația Sulina, și au solicitat intervenția cu nave de salavare pentru căutarea colegului lor dispărut.

Pe cale de consecință, în poziția indicată de coordonatele transmise de ucraineni a fost trimisă nava de salvare SAR “APOLLO”, din cadrul ARSVOM (Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare), împreună cu o ambarcațiune a Ministerului de Interne.

Poziția navei ucrainene la momentul sesizării MRCC
Poziția navei ucrainene la momentul sesizării MRCC

Ucrainenii n-au vrut să participe la căutări

În mod ciudat, nava ucraineanană a refuzat să ia parte la căutări, așa cum se obișnuiește, comandantul fiind foarte grăbit să ajungă la destinație. Desigur, ucrainenii nu erau obligați să participe, însă lipsa de interes față de colegul pe care tocmai ce-l pierduseră poate ridica anumite suspiciuni.

În fine, căutările efectuate de “APOLLO” au durat toată ziua de sâmbătă, până la orele 17:25, când salvatorii români au primit ordin să suspende acțiunea și să revină în Portul Sulina. Ieri au urmat alte căuări, de data aceasta și cu elicopterul, dar fără succes.

După cum înțelege orice profan, probabilitatea ca marinarul ucrainean să mai fie încă în viață este aproape zero, și cel mai probabil acțiunea de căutare urmează să fie suspendată definitiv.   

Nava a aparținut flotei comerciale rusești

Până în 2014, nava “NAFTERUDOVOZ-45M” a aparținut companiei rusești Volgotrans LLC, care transportă petrol și produse petroliere exclusiv sub pavilion rusesc.

După anexarea Crimeii, nava a trecut pe pavilion de complezență Cook Islands, pentru ca din 2016 să arboreze pavilion ucrainean fiind înmatriculată pe compania Newgate Ltd. 

Etichete: