Teodosie insistă pe scandalul căsătoriei cu o femeie divorțată: compătimește presa tendențioasă și neprofesionistă

Dintr-un scandal în altul! Cam așa funcționează Arhiepiscopia Tomisului în ultima perioadă. După contrele cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu și presiunile făcute pentru înființarea Mitropoliei Tomisului, pentru care Sfântul Sinod îl va judeca pe 29 februarie pentru „tulburarea păcii din viața Bisericii”, „răzvrătire” și „indisciplină”, ÎPS Teodosie încearcă acum să lămurească afirmațiile pe care le-a făcut într-un interviu la Radio Dobrogea, potrivit cărora bărbatul care se căsătoreşte cu o femeie divorţată comite adulter. „Dacă este divorţată, tot preotul trebuie să lămurească. A vrut ea să divorţeze? Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”

Aceste declarații au fost preluate pe larg de presa locală și națională, iar Teodosie este supărat acum, acuzând jurnaliștii că nu l-au înțeles cum trebuie. 

Astfel, Arhiepiscopul revine cu lămuriri, explicând în ce condiții un bărbat se poate căsători cu o femeie divorțată, pentru ca "bărbatul ortodox necăsătorit să nu se facă părtaș la un păcat grav" 

"Față de informațiile difuzate în ultima vreme de mai multe publicații și posturi media în legătură cu răspunsul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, oferit unui ascultător al Radio Dobrogea în data de 7.02.2024 în cadrul emisiunii „Cuvântul Ierarhului”, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

  1. Potrivit învățăturii Mântuitorului nostru Iisus Hristos divorțul nu poate fi transformat întro bagatelă și totodată nu poate fi invocat de către unul dintre soți decât atunci când celălalt soț comite păcatul adulterului: „S-a zis iarăşi: "Cine va lăsa pe femeia sa, să-i dea carte de despărţire". Eu însă vă spun vouă: Că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârşească adulter, şi cine va lua pe cea lăsată săvârşeşte adulter” (Matei 5, 31-32).
  2. În cazul indicat de către ascultătorul Radio Dobrogea, respectiv al posibilității căsătoriei dintre un bărbat necăsătorit și o femeie divorțată, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a răspuns în acord cu învățătura creștin-ortodoxă, aplicabilă propriilor credincioși (Cf. Statut BOR art. 8, alin. 3), că preotul trebuie să lămurească în ce condiții a avut loc divorțul, astfel încât bărbatul ortodox necăsătorit să nu se facă părtaș la un păcat grav.
  3. Bineînțeles, dovedind o îngrijorătoare lipsă de cultură religioasă, publicațiile și posturile media care au difuzat ideea falsă că Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie ar interzice orice căsătorie dintre un bărbat necăsătorit și o femeie divorțată nu au mai avut răbdarea profesională de a verifica dacă afirmațiile ierarhului, efectuate pe o speță concretă, sunt acoperite de învățătura propriului cult. Regretăm aceste abordări tendențioase și generalizante, care indică, în aprecierea noastră, un comportament neprofesionist prin lipsa de interes față de documentarea unui articol sau a unei știri.
  4. Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie s-a exprimat în cadrul unor drepturi și libertăți fundamentale garantate de legislația internațională și națională. Compătimim pe cei ce, în numele unor percepții eronate despre religie, se străduiesc să submineze tocmai garanțiile lumii libere și democratice. Tocmai acestor bezbojnici „gardieni” ai democrației le amintim: „Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie. Acest drept implică libertatea de a-și schimba religia sau convingerea, precum și libertatea de a-și manifesta religia sau convingerea individual sau colectiv, în public sau în particular, prin intermediul cultului, învățământului, practicilor și îndeplinirii riturilor” (Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene art.10, alin. 1).", transmite Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului