Lumea muzicii populare românești este în doliu. A murit Florentina Satmari: Mămuca noastră a plecat la Domnul!

Marele om de televiziune Florentina Satmari, care a construit în Televiziunea Română programe memorabile si pentru care romanța era muzica sufletului său, s-a stins din viață. 

Florentina Satmari va fi depusă la reședința din localitatea Câmpu Cetății, iar inmormantarea va avea loc duminică, 18 februarie, orele 12.00, în localitatea natală Nădașa, județul Mureș.

„Ne-a părăsit MĂMUCA. Florentina Satmari, unul dintre marii profesioniști ai Televiziunii Romane, cea care a format zeci și sute de artiști, dându-le aripi în lumea cântului! Cu mare durere în suflet vă spun drum lin către stele Mămuca, odihnă în lumină, aplauze și flori", a transmis Matilda Pascal Cojocărița.

Și Maria Dragomiroiu, o altă voce de referință în peisajul muzicii populare, a împărtășit durerea pierderii și recunoștința față de contribuția inestimabilă a doamnei Satmari. „Iarăși o zi tristă pentru mine, pentru familia mea și pentru foarte mulți interpreți de muzică populară și nu numai. A plecat dintre noi doamna Florentina Satmari, acest mare profesionist al Televiziunii Române. În emisiuni de mare profesionalism, cu o intuiție extraordinară, a dat aripi multor interpreți din toate zonele folclorice. Toți au devenit interpreți consacrați și iubiți de marele public", a exprimat Maria Dragomiroiu, adăugând o notă personală de regret și recunoștință pentru amintirile pe care le-a împărtășit cu distinsa doamnă.

Absolventă a Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” - secţia canto clasic, Florentina Satmari şi-a început drumul în lumea Televiziunii Române în anul 1972, la Redacţia Formaţii Muzicale, în calitate de corist. Pe parcursul carierei sale, Florentina Satmari a fost asistent artistic şi redactor în Televiziunea Română. În timp, la sugestia şi sub îndrumarea lui Tudor Vornicu, a ajuns să producă cele mai îndrăgite programe de muzică populară românească.

Televiziunii Române i-a dedicat mai bine de trei decenii adăugând prin programele realizate încă o pagină valoroasă în Arhiva de Aur a TVR, prin profesionalism şi autenticitatea emisiunilor de folclor dar şi a numeroaselor tinere talente descoperite.

Florentina Satmari a realizat împreună cu Paul Urmuzescu producţii precum „De la Allhambra la Tănase”, emisiuni despre creaţiile marilor compozitori, s-a implicat în organizarea Festivalurilor „Crizantema de Aur” de la Târgovişte şi „Maria Tănase” de la Craiova, precum şi filme cu mari interpreţi de muzică populară: „Roata vieţii” cu Maria Dragomiroiu, „Hai neică prin Teleorman” cu Floarea Calotă, „Omule, cântecul meu” cu Ion Dolănescu, transmite TVR.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Etichete: